Robotok nyerhetik meg a gyerekeket

A National Instruments debreceni dolgozói is részt vettek mentorként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gyerekegyetem elnevezésű rendezvényén. A július 3-ig tartó nyári tábor célja az, hogy általános iskolásokhoz hozzák közelebb a műszaki tudományokat és megszerettessék velük a mérnöki munka, a fizika, a kémia, illetve az informatika világát.

A debreceni leányvállalat is kivette részét a gyerekegyetemi programokból.

DN foto

BUDAPEST. Nagy sikernek bizonyult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gyerekegyetem elnevezésű kezdeményezése, amelynek háromszáz férőhelye a jelentkezés megnyitását követően pillanatok alatt betelt, sőt, már 2017-re is vannak regisztráltak. Az általános iskolásoknak szánt, egyetemi oktatók bevonásával tartott ismeretterjesztő program Nyugat-Európában már bejáratott intézmény, hazánkban azonban ez az első ilyen irányú megvalósulása. A pályaorientációs célokat is szolgáló tábort öt napon át, június 29. és július 3. között rendezte meg a BME, több cég bevonásával, köztük a National Instruments (NI) debreceni leányvállalatával.

Az NI szerdán kapcsolódott be a rendezvénybe: interaktív robotprogramozási foglalkozást tartottak, amely nagyjából az NI Mentor Programhoz hasonlóan zajlott. A diákok korcsoport szerinti bontásban (alsó és felső tagozat), huszonöt fős csoportokban ismerkedhettek meg a Lego-robotok grafikus programozásával. – Benedek fiamnak nagyon komoly a műszaki érdeklődése, egészen kis korától kezdve érdekli az elektrotechnika. Igazából a kamarai tagságom miatt járó mérnökújság is csak azért jó, mert ő olvassa. Tervezem, hogy veszek neki egy Lego-robotot, mert egyrészt játék, másrészt programozhatósága révén tudatosságra is nevel, a fiam biztosan hasznosíthatja az általa megszerzett tudást – fogalmazott az egyik részt vevő fiú édesapja, Földváry Lóránt.

A mérnökhiány enyhítése

Az NI révén a programon részt vevő gyerekek olyan technológiai megoldás használatából kaptak ízelítőt, amellyel érdemes közelebbről is megismerkedniük, ha műszaki vagy tudományos területen képzelik el a jövőjüket. – 2009-ben indult be a mentorprogramunk, amely azért fontos, mert hazánk továbbra is mérnökhiánnyal küzd, s e kezdeményezés segítségével megszerettethetjük a fiatalokkal ezt a pályát – mondta Krizsán Gábor, az NI egyik mentoroktatója.

HBN–VÉZS

FOTÓ: NI

Hajdú-Bihari Napló 2015. július 4.

Share

About the Author: