Levéltári órák a BME Gyerekegyetemen

Az első alkalommal meghirdetett egyhetes nyári tábor órarendjében minden nap szerepel levéltári szeminárium is.

A program részeként a BME Levéltár „Irány a múlt! Avagy a Google előtti keresés” címmel tart szemináriumokat. Az egyetemi levéltárban ilyen formában korábban nem volt még levéltárpedagógiai foglalkozás. A levéltárosok számára kihívást jelent, hogy az alapvetően természettudományos érdeklődésű, 9-14 éves gyerekeknek ne csak a levéltár fogalmát, feladatait mutassák be, hanem rávilágítsanak az intézménynek az egyetemi múltőrzésben és közösségépítésben betöltött szerepére, annak jelentőségére is.

A BME Gyerekegyetem ugyanúgy épül fel, mint az igazi egyetemi hallgatók napirendje: lesznek nagyelőadások, ahol egyszerre 200-300 gyerek ül be az egyetemisták helyére, kiscsoportos gyakorlati órák, ahol 20 gyerek barátságos légkörben egy vezetőtanárral együtt kutat, kísérletezik, megfigyel és alkot. A kis- és nagyelőadások között pedig természetesen játékok és szabadidős foglalkozások várják a jövő mérnökeit.
Az előadásokat és kiscsoportos foglalkozásokat egyetemi oktatók, dolgozók, köztük levéltárosok tartják, akiket mindenről lehet kérdezni, ami a gyerekek számára érdekes. Mindennek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézménye ad helyet.

Eredeti cikk: Magyar Levéltári Portál

Share

About the Author: