Gyerekek a Műegyetemen

Az Új köznevelésben címlapsztori a Gyerekegyetem, a szerkesztőségi beköszöntő is foglalkozik vele, a hónap témájának – a motiválás – főcikke.

ujkoznevelesKét Anna

Balatoni Kinga Cecília főszerkesztő

„Eddig állatorvos szerettem volna lenni, de most azt gondolom, szívesen foglalkoznék kémiával” – mondja a 11 éves Chantome Anna a BME Gyerekegyetemen szerzett élményei alapján. Talán egy látványos kísérlet volt rá ekkora hatással, talán a tanár „mesés” témafelvezetése vezette rá a tudomány sárga köves útjára, talán őt is elvarázsolta a hatalmas épület, a nyári nap vakító fénye, vagy csak átragadt rá több száz, színes pólós gyermek öröme és kíváncsisága, nem tudni. Míg azonban Anna eljut a pályaválasztásig, sokféle tanulási élmény fogja érni. És nem lesz mindegy számára, hogy a világot felfedezni való terepként látja, ahol kedvére kereshet-kutathat, vagy rögös útként, amelyet végig kell járnia, mert ez az élet rendje. Hogy a tanár milyen „világképet” sugall, nem mindegy. De az sem, hogy észreveszi-e a tanulóban a gyermeket. Érdekli-e a személyisége, meg akarja-e tudni, mire vágyik, engedi-e kíváncsinak lenni, kérdezni, új megoldásokat találni. És bátorítja-e, motiválja-e, keresi-e a gyermek számára a kibontakoztató lehetőségeket. Olykor elég egy kemény hangú kritika, hogy egy életre kedvét szegje, máskor pedig elég egyetlen szívből jövő mondat, hogy begyógyítsa régi sebeit, és új távlatokat nyisson előtte. Erre példa Jókai Anna visszaemlékezése két egykori tanítójára.

(…)

 chantome

Idén először szervezett Gyerekegyetemet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), mégpedig akkora sikerrel, hogy jövőre is megrendezik. A 9–14 éves korosztály számára szervezett ötnapos rendezvény célja az volt, hogy már gyermekkorban kedvet csináljon a természettudományokhoz, megmutassa az egyetemen szerezhető tudás keresztmetszetét: a fizikai alapjelenségektől a matematikán, a kémián és az informatikán át egészen a pénzügyekig. Az ifjú hallgatók maguk is kísérletezhettek, az utolsó napon pedig bemutatták projektfeladatukat, és átvehették a Gyerekegyetem elvégzését igazoló oklevelüket.

A teljes cikk itt olvasható PDF formában (14-19. oldal)

Eredeti cikk: Köznevelés 

Share

About the Author: