Gyerekegyetem Plusz – 2024. tavasz

2024. április 13.

Program:

9:30 – 9:55 – érkezés, regisztráció (aula)

A Q épület aulájában regisztrálhatnak a Gyerekegyetem kártyával (amely a Gyerekegyetem Információs Rendszer „profil” menüpontjából is letölthető és kinyomtatva, vagy akár mobiltelefonon is magukkal hozhatnak).

10:00 – 10:45 Laczik Bálint: Karok, csuklók – vonalzók és körzők

Forgó mozgás előállítása a középkorban: vízikerék, szélkerék, taposókerék, íjas meghajtás. Mozgás átvitel rudazatokkal. Anatómiai azonosságok: csontok és ízületek. Egy kis mértanóra: a körző és a vonalzó. Szerkeszthetőségi feladványok: szögharmadolás, kocka kettőzés, kör négyszögesítés. Mind elvileg megoldhatatlan feladatok, de számos remek közelítő eljárásuk ismeretes.

10:45 – 11:00 – szünet

11:00 – 11:45 Ecsediné Dr. Szabó Krisztina és Szemere Alexandra: Mindenki tudja, hogy nem létezik a Mikulás? – Érvelési hibák nyomában

Az érvelési hibák áthatják mindennapi életünket. Ezek olyan befolyásolási eszközök, amelyek sikeresen el tudják terelni a figyelmünket a mondanivaló tartalmáról, és annak igazságáról. Elkövethetjük őket teljesen automatikusan, viszont sokan szándékosan követik el azért, hogy a másikat meg tudják győzni saját igazukról. Az előadás fő célja, hogy a fiatalabb korosztály számára betekintést nyújtsunk az érvelési hibák világába, megismertessük velük a leggyakoribb érvelési hibákat annak érdekében, hogy mások ne tudják felhasználni ellenünk manipulációs célokra, illetve ők maguk se kövessenek el ilyen hibákat.

Share