Gyerekegyetem Plusz, 2019. november 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2019. november 16-án ismét megnyitotta kapuit az általános iskolások számára Gyerekegyetem Plusz néven azoknak, akik részt vettek a Gyerekegyetem egy hetes táborban, valamint kísérőiknek.

A program helyszíne: BME Q épület (1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.), Simonyi terem

A program:

9:15 – 9:45 – érkezés, regisztráció (aula)

10:00 – 10:45 Dr. Grad-Gyenge Anikó: Tiszta víz, meleg otthon, szeretet és béke – a gyermekek jogai ma és holnap

Miért vannak gyermekjogok? Miért nem elegendőek az emberi jogok a gyermekek védelmére is? Miért van ma egyre nagyobb jelentősége a gyermekek jogainak? Ki vigyázza a gyermekek jogainak tiszteletben tartását? Gyermekek a gyermekekért: mi a jelentősége Malala Yousafzainak, vagy akár Greta Thunbergnek a gyermekek jogai szemszögéből nézve? A gyermekek melyik jogának gyakorlásához kapcsolódik a gyerekegyetem? Az előadásban játékos példákkal, a gyermekek jellemző élethelyzetein keresztül kíséreljük meg bemutatni a gyermekjogok jelentőségét, sok személyes történettel, filmrészletekkel, zenével illusztrálva a legfontosabb állításokat.

10:45 – 11:15 – szünet

11:15- 12:00 Dr. Lente Gábor: Periódusos rendszer extrákkal

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése szerint 2019 a Kémiai Elemek Periódusos Rendszerének Nemzetközi Éve lett. A világszervezet így méltó módon emlékezik meg arról, hogy Dmitrij Ivanovics Mengyelejev (1834–1907) orosz kémikus 1869-ben tette közzé először az általa kidolgozott periódusos rendszert. A táblázat azóta a kémiatanulmányok általános érvényű alapjává vált, egyfajta térképpé, amely utat mutat kezdő tanulónak és tapasztalt professzornak egyaránt. Az előadás a periódusos rendszer megszületésének és tudományos elfogadásának történetét eleveníti fel, külön keresve arra a kérdésre a választ, hogy vajon miért Mengyelejev lett a periódusos rendszer arca annak ellenére is, hogy a vele egy korban élő tudósok közül mások is jelentős eredményeket értek el ezen a téren.

Az előadások előtt és között az egyetemi szakkollégiumok bemutatói zajlottak.

Share