Gyerekegyetem Plusz – 2018. ősz

2018. november 17-én (szombat) ismét megnyitotta kapuit az általános iskolások számára Gyerekegyetem Plusz néven azoknak, akik részt vettek a Gyerekegyetem egy hetes táborban, valamint kísérőiknek.

A program helyszíne: BME Q épület (1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.), Simonyi terem

Program:

9:15 – 9:45 – érkezés, regisztráció (Q épület, aula)

10:00 – 10:45 Szemere Alexandra és Szabó Krisztina: Néma gyereknek anyja is olvas az arcán

Olvas az arcán, arcukra van írva, látszik a szemeden – sokszor szavak nélkül is értjük egymást, vagy legalábbis sejtjük, mi zajlik a másikban. De hogyan működik ez a „titkos” nyelv, mitől értjük a testbeszédet, gesztusokat, mimikát, az ún. nem verbális kommunikáció jelzéseit? Előadásunkban rövid videórészletek segítségével kívánjuk bemutatni a gyerekeknek, hogy arcunk, testünk, gesztusaink mennyi mindent elárulnak rólunk és érzéseinkről még akkor is, ha meg sem szólalunk. Sőt, gyakran még többet is, mint gondolnánk!

10:45 – 11:15 – szünet

11:15- 12:00 Papp Zsolt: Mindennapi fizika

Rezgések és hullámok. A mikrohullámú sütőtől a lézerig. Mi mindenre jó a lézer? Hogyan működik a hologram? Lehet-e hologramot nyomtatni? Lehet-e színes hologramot nyomtatni? Hogyan használhatjuk a radart? Mit mérhetünk vele? Mindennek mi köze van a GPS működéséhez? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat néhány egyszerű fizikai modell segítségével.

 

A jelentkezés a Gyerekegyetem Információs Rendszeren keresztül történt (http://gyerekegyetem.bme.hu/gyir).

Az előadások előtt és után a Q épület aulájában a szakkollégiumok bemutatói szabadon látogathatók voltak.

Share