Gyerekegyetem Plusz, 2017. április 22.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2017. április 22-én (szombat) ismét megnyitotta kapuit az általános iskolások számára Gyerekegyetem Plusz néven azoknak, akik részt vettek 2015-ben vagy 2016-ban a Gyerekegyetem egy hetes táborban, valamint kísérőiknek.

A program helyszíne: BME Q épület (1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.)

Program:

9:00- 9:45 – érkezés, regisztráció (aula)

A Gyerekegyetem kártyával a teremben regisztrálhattak.

9:45 – megnyitó

10:00 – 10:45 Papp Zsolt: Egyensúly és látás című előadása

Hol van az ember súlypontja? Hogyan mozog a súlypont? Mi a különbség a súlypont és a tömegközéppont között? A tömegközéppont a testen belül található? Miért vagyunk képesek egy lábon állni? Hogyan kell magasat ugrani? Hogyan tudjuk egyszerűen meghatározni egy test tömegközéppontjának a helyét? Hogyan segíti a látás az egyensúlyunkat? Hogyan alakult ki a látás? Miért és hogyan látunk 3D-ben? Lehet-e a 3D látást műszeresen (optikával) fejleszteni? Hogyan működik a 3D mozi? És végül: ”Géza, kék az ég?”

Mindezekre a kérdésekre választ kaphat az, aki meglátogatja az előadást.

10:45 – 11:15 – szünet

11:15- 12:00 Láng Benedek: Középkori és reneszánsz mágiák című előadása

avagy Butaságokat írtak-e a középkori mágusok?

A középkorban számos olyan mágikus szöveg született, amelyek furcsának, sőt gyakran butaságnak tűnő „kísérleteket” írnak le. Az egyik szerint, ha valaki bizonyos növényeket megfelelő módon megfőz és elfogyaszt, akkor csak barátságos szavakkal fogják illetni, sőt láthatatlanná is válhat. Bizonyos talizmánok segítségével városokat lehet lerombolni, másokkal skorpiókat lehet kiűzni egy településről. 

E szövegeket a középkorban tanult emberek írták. Miképpen lehetséges, hogy ezek az emberek nem ismerték fel, hogy az általuk másolt módszerek egyszerűen értelmetlenek? 

Az előadó amellett fog érvelni, hogy a régi mágikus szövegek sokkal nagyobb hatást gyakoroltak a tudomány fejlődésére, mint gondolnánk, de nem úgy, ahogy gondolnánk.

A program regisztrációköteles volt. (Minden gyermekkel maximum két kísérő vehetett részt az előadásokon, ezt a jelentkezéskor jelezni kellett az űrlapon.)

Az előadások után a résztvevők szabadon látogathatták a „Fizika mindenkié” c. rendezvény bel-és szabadtéri kísérleteit a BME Központi épületének aulájában és udvarában.

Képek

Share