Gyerekegyetem Plusz – 2016. szeptember 30.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében Gyerekegyetem Plusz néven két programot kínált azoknak, akik részt vettek valamelyik Gyerekegyetem rendezvényen.

Előadás 2-5. osztályos gyermekek részére: 

17:00 – 17:45 Berta István: Zeusz lecsap, de hogyan?

És ha lecsap, hogyan védekezhetünk ellene? Vajon a lakásunkat is fenyegetheti veszély a 21. században? Szükséges-e védekeznünk a villám ellen otthonunkban, az erdőben, a hegyen és a vízben? Tévedések és igazságok mérnöki szemmel.

Helyszín: BME Q épület 2. em. Simonyi terem (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2. ).

Előadás 6-8. osztályos gyermekek részére: 

17:00- 17:45 Domokos Gábor: A Gömb, a Gömböc és a Mars kavicsai

A Marson a NASA Curiosity robotja által lefényképezett kavicsok formája alapján a magyar és amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Vörös Bolygón mintegy három milliárd évvel ezelőtt kiterjedt folyó-rendszer működhetett. Ehhez az eredményhez egy olyan matematikai modellen keresztül vezetett az út, melynek középpontjában a Gömböc áll. Az előadásban a Gömböc és a Gömb kapcsolatát boncolgatva próbáljuk megérteni az ősi marsi folyók titkát.

Helyszín: BME Q épület 4. em. Heller terem (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.) 

Az előadásokon minden gyermekkel maximum egy kísérő vehetett részt. A Gyerekegyetem kártyát az előadások előtt, a termek bejáratánál tudták érvényesíteni 16:30- 16:55 óra között az érdeklődők.

18:00-tól egyéni érdeklődés szerint válogathattak a Kutatók Éjszakája további programjai között.

(A BME Kutatók Éjszakája programjairól az alábbi linken olvashatnak: http://kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=5 )

Ezen a napon díjaztuk a 2016-os nyári Gyerekegyetem táborra beküldött élménypályázatokat is, melyről az érintett gyermekek értesítést kaptak.

A rendezvényen készült képek megtekinthetőek a Galériában.

Share