Gyerekegyetem Plusz – 2016. április 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. április 16-án ismét megnyitotta kapuit az általános iskolások számára Gyerekegyetem Plusz néven azoknak, akik részt vettek a tavalyi évben a Gyerekegyetem egy hetes táborban, valamint azoknak, akik 2015-ben helyhiány miatt nem vehettek részt a programban, de szerettek volna csatlakozni.

A program helyszíne: BME Központi épület AUDMAX (K. F. 51.) nagyelőadója (1111 Budapest Műegyetem Rakpart 3.)

Előadások:

10:00 – 10:45 Härtlein Károly: Szövegértéstől a kritikus gondolkodásig című előadása

Általános iskolai alsós tantárgy a szövegértés. Nem kívánnak többet a diáktól, mint megérteni a leírt, felolvasott szöveget. Ez többnyire keveseknek okoz gondot, kivéve, ha csalafintán fogalmazzák meg a megértendő szöveget.

Magos, igen lapos és akkorát ugrik, mint a Bazilika tornya! Mi az?

Az előadás során ki fog derülni, és megtudhatjátok azt is, hogy miként fedezzétek fel a körülöttünk lévő világot. Mik a szabályai a felfedezésnek, és mik a buktatók. A tanár úrtól megszokott módon mindezeket kísérletekkel is szemléltetni fogja, ám most a fizikai eszközökön kívül még bűvészkellékek is előkerülnek…

10:45 – 11:15 – szünet

11:15- 12:00 Charaf Hassan: 5G a tenyeredben. Milyen kézben okos a telefon? című előadása

Egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok – ezt hozhatja el a mobilhálózatok ötödik generációja.

Charaf Hassan informatikus rengeteg eszközzel és alkalmazással érkezik, hogy bepillantást adjon a nem is olyan távoli jövőbe.

12:15 – 14:00 tudományos körséta az aulában (opcionális)

Az egyetemi kutatóhelyeken és laborokban készült legújabb eredmények bemutatója (pl. sebészeti szimulátor tervezése, fizikai és kémiai kísérletek).

A gyerekegyetem.bme.hu honlapon erre a napra egy rejtvény is készült, amelyet megoldva és kinyomtatva a regisztrációkor át lehetett adni, a helyesen megoldók közül nyereményeket sorsoltunk ki.

Feladat megtekintése:

http://gyerekegyetem.bme.hu/wp-content/uploads/2016/04/rejtveny.pdf

 

A rendezvényen készült képek megtekinthetőek a Galériában.

 

Az előadásokhoz kapcsolódó hasznos linkek:

Kritikus gondolkodás: http://szkeptikus.bme.hu/

Code: https://studio.code.org/
Lightbot: http://lightbot.com/
Scratch: https://scratch.mit.edu/

 

Share