Blog

Gyerekegyetemistákkal telt meg a műegyetemi kampusz

14 csoport, közel 30 tudományos előadás és szeminárium, 60 kísérő és 320 résztvevő. Az idei BME Gyerekegyetem számokban és töretlen sikerrel.

2023. július 10. és 14. között rendezték meg az idei BME Gyerekegyetemet. A Műegyetem nyári tudományos és ismeretterjesztő táborában idén is több mint 300 iskolás tanuló vett részt. A rendezvény továbbra is népszerű az általános iskolások körében, a várólista még mindig egy éves.

Tovább…

Read More

Sokszoros a túljelentkezés a BME Gyerekegyetemre

7. alkalommal nyitotta meg kapuit a BME az általános iskolások előtt, akik olyan izgalmas témákról tanulhattak, mint az űrkutatás, az önvezető autók vagy az okostelefonok világa.

Hosszú a várólista az ország első gyerekegyetemére, amelyre már tavaly elfogytak az idei helyek. A BME 2015 óta rendezi meg a töretlenül nagy érdeklődésre számottevő tehetséggondozó programját, amelyen idén júliusban 330 általános iskolás diák (60%-uk fiú, 40%-uk lány) 7-7, alsó és felső tagozatos csoportban, 23 helyszínen, 50 oktató és 52 egyetemi hallgató és segítő közreműködésével ismerkedhetett meg a természettudományok, a mérnöki és a műszaki pálya világával, valamint az ország elsőszámú műszaki egyetemének 8 karával és laboratóriumaival. A tanulók a műegyetemisták „bőrébe bújva” belekóstolhattak az intézmény hallgatóinak életébe is.

Tovább…

Read More

Gyerekegyetem Plusz: Fizikai kísérletek otthon, csináld utánam!

Az online térbe költözött program a nézőit lakásban is elvégezhető tudományos vizsgálódásokra buzdítja.

„Tudós eleink által kitaposott úton kell továbbmennünk nekünk is: a megfigyelést kövesse a kísérlet, majd az elméletgyártás, és végül ennek ellenőrzése” – foglalta össze a fizikai gondolkodás lényegét Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének közelmúltban Pro Urbe Újbuda-díjjal kitüntetett mesteroktatója, aki a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben sem mondott le az igényes ismeretterjesztésről és a fiataloknak szóló izgalmas, kreatív bemutatóról.

Teljes cikk

Read More

Töretlen a BME Gyerekegyetem Plusz sikere

Teltházas volt a tavaszi után az őszi rendezvény is, egyúttal nőtt a program törzstagjainak száma: idén már félszáz Ezüst és Arany Bagoly oklevelet osztottak ki.

Gyermekjogi előadással és a periódusos rendszer megalkotásának történetéről szóló prezentációval várták a műszaki, természettudományi tárgyak iránt érdeklődő középiskolásokat a 2019. november 16-án megtartott BME Gyerekegyetem Plusz eseményein, amelyeknek a Q épület legnagyobb terme adott otthont.

Teljes cikk

Read More

Játékos tanulás, élménygazdag programok a rekordrészvétellel lezajlott Gyerekegyetemen

Az egy-egy hétig tartó BME Gyerekegyetem turnusainak záróeseményén a diplomázó diákok ezúttal is határtalan fantáziájukról tettek tanúbizonyságot.

„Bízom benne, hogy várakozásaitok teljesültek, és rengeteg élményt, érdekes ismeretet szereztetek az előadásokon, szemináriumokon, egyúttal jól éreztétek magatokat a játék idején és a sportfoglalkozások alatt” – szólította meg a BME Gyerekegyetem „végzős” diákjait Orosz László egyetemi docens, az elmúlt két hét ceremóniamestere, a Bagoly. Hozzátette, megpróbálták bemutatni az egyetem hétköznapi életét, és reményét fejezte ki, hogy a padokban ülők közül sokakkal később is találkozni fog. „Most rajtatok a sor, hogy bemutassátok, mit tanultatok” – adta át a szót a diplomázóknak, akik projektfeladataik ismertetésével bizonyították, hogy az elmúlt napokban mekkora tudással lettek gazdagabbak.

Teljes cikk

Read More