Gyerekegyetem Plusz, 2019. április 13.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2019. április 13-án (szombat) ismét megnyitotta kapuit az általános iskolások számára Gyerekegyetem Plusz néven azoknak, akik részt vettek a Gyerekegyetem egy hetes táborban, valamint kísérőiknek.

A program helyszíne: BME Q épület (1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.), Simonyi terem

A program:

9:15 – 10:00 – érkezés, regisztráció, szakkollégiumok bemutatói (aula)

A Q épület aulájában regisztrálhattak a Gyerekegyetem kártyával.

Az előadások előtt a szakkollégiumok bemutatói zajlottak az aulában.

10:15 – 11:00  Szeszlér Dávid: Minek matek, ha van számítógép?

Haszontalanná vált-e a ravasz, kreatív gondolkodás a gyakorlati élet által felvetett problémák megoldásakor a nagy teljesítményű és villámgyors számítógépek korában? A közkeletű tévhittel szemben a számítógépek megjelenése a matematika új és virágzó ágait hozta létre, amelyek nélkül a számítógépek semmire sem jutnának. Az előadásban egyszerű példákon keresztül igyekszünk illusztrálni ezt az állítást.

11:00 – 11:15 – szünet

11:15 – 12:00 Fischer Márta: Kulisszatitkok: játékos bepillantás a profi fordítók-tolmácsok munkájába

Mi fán terem a némakabin, a chuchotage, a blatt és a konszek? Milyen bakikat követhet el a fordító és a tolmács? Hány ezer oldalt fordítanak naponta az EU-ban? Hány percet lehet a tolmács a kabinban? Ha mindezekre még nem tudod a választ, itt a helyed! Színes, humoros példákon keresztül kaphatsz betekintést a profi fordítók és tolmácsok munkájába, és megtudhatod, hogy a nyelvtudás mellett melyek azok a készségek, amelyeket más munkakörökben is sikerrel kamatoztathatsz!

Share