Gyerekegyetem 2017

A BME Gyerekegyetem öt napos rendezvény 8-14 évesek részére (2-8. osztályos) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, hazánk vezető műszaki felsőoktatási intézményében. A gyerekegyetemen a résztvevők bepillantást nyerhetnek az egyetemi életbe, különleges előadásokon vehetnek részt igazi nagy előadótermekben, kisebb csoportokban pedig észbontó kísérleteket végezhettek, új, esetleg eddig csak a filmekben látott jelenségekkel találkozhatnak.

Az előadásokat és kiscsoportos foglalkozásokat egyetemi oktatók tartják.

A 2017-es tábor időpontjai:

 • I. turnus (2-5. osztályosok számára): 2017. június 26-30.
 • II. turnus (6-8. osztályosok számára): 2017. július 3-7.

A tábor felépítése

A program felépítése az igazi egyetemi hallgatók napirendjére hasonlít. Lesznek nagyelőadások, ahol egyszerre több mint 300 gyerek ül be az egyetemisták helyére, és hallgatja meg az előadást, lesznek kiscsoportos gyakorlati órák (szemináriumok), ahol 20-23 gyermek barátságos légkörben egy vezetőtanárral együtt kutat, kísérletez, megfigyel és alkot.

A kis- és nagyelőadások között játékokat és szabadidős foglalkozásokat szervezünk.

Árak

Az öt napos rendezvény gyermekenként 22.000 forintba kerül 2017-ben, amely magában foglalja a felügyeletet, tízórait, meleg ebédet (a BME menzáján) és uzsonnát mind az öt napra. Továbbá tartalmazza a rendezvény minden kellékanyagát, szóróanyagát, ajándékát.

Általános órarend

A tervezett órarend:

Első nap minden gyermek kézhez kapja a saját csoportja órarendjét, melyben szerepelnek azok a nagyelőadások és szemináriumok, amelyeken részt vesz.

Ízelítőül pár előadás címe:

I. turnus:

 • Mágikus fizika
 • SMOG-1 PocketQube osztályú diákműhold és küldetése
 • Varázslatos kémia
 • Állatok mozgása
 • Hogyan készül az okos telefonunk?

II. turnus:

 • Az optika csodái
 • Hangok világa, világunk hangjai
 • Varázslatos molekulák a növények világából
 • Mire és miből építünk – kalandozások a geológiában
 • Okostelefonok, okos városok

Napi beosztás

Gyülekező reggel 8:00 órától, a program minden nap 8:45-kor kezdődik és 17:00 óráig tart. Szülők elkísérhetik a gyerekeket a helyszínre, de az előadásokon, mint az igazi egyetemi életben is, csak a diákok vehetnek részt. A gyermekek felügyeletét, mozgatását a helyszínek között egyetemi hallgatók és doktoranduszok végzik.

Elvárás

A gyerekegyetemen  nincsenek vizsgák, tesztírás, nincs számonkérés. Csak az az elvárás, hogy a gyermek kíváncsi legyen az egyetemi életre, nyitott legyen  meglepő és varázslatos dolgok befogadására.

Bizonyítvány

A gyerekegyetem végén a résztvevők “egyetemi oklevelet” kapnak, természetesen nem olyat, mint amit az igazi egyetemisták, de a gyermekek büszkélkedhetnek vele, hiszen a korlátozott létszám miatt kevesen mondhatják el magukról, hogy részt vettek életük első kisegyetemén.

Bagoly diploma

Mivel egyik legfőbb célunk, hogy a gyermekek tudományok iránti érdeklődését hosszabb távon is fenntartsuk, ezért 2017-től pontgyűjtő rendszert vezetünk be.

A pontgyűjtés részleteiről itt olvashat: www.gyerekegyetem.bme.hu/pontgyujtes

 

 

Share